Thursday, March 22, 2007

Blodgrupp RH negativ

Jag den ovanliga blodgruppen som bara 10% har av befolkningen RH negativ... Om mammans blod är Rh-negativt och pappans är Rh-positivt kan barnet bli Rh-positivt. Vid förlossningen kan en del av fostrets Rh-positiva blod blanda sig med mammans Rh-negativa blod. Därför kontrolleras barnets navelsträngsblod efter förlossningen för att se om barnet är Rh-positivt. Om mamman då inte får vaccin inom 48 timmar efter förlossningen bildar hon antikroppar mot barnets blod. Vid nästa graviditet med ett Rh-positivt foster kan det då få en speciell form av gulsot som gör att fostret kan behöva ett blodbyte. Det är mycket sällsynt idag eftersom man kan förebygga att det sker. En Rh-negativ mamma kontrolleras tre gånger under graviditeten för att se att hon inte börjat bilda antikroppar mot fostrets blod.
Så om inte jag skulle ta denna spruta efter förlossningen så kan jag föra över det på nästa barn och då leder det till mf!

1 comment:

Far-mor said...

Det är inge farligt nuförtiden, de kollar av det direkt, men när ni föddes kunde det bli lite problem, ilfart till Uppsala för blodbyte.
ALLTSÅ inget att oroa sig för.

KRAMAR
FAR- MOR